kolmapäev, 16. juuni 2010

Moussaka


Koostisosad:
1kg veisehakkliha
1,5kg kartuleid
2 baklažaani
2 keskmist tomatit
2 muna
200g riivjuustu
oliiviõli
pool klaasi (1dl) veini omal valikul 
jahu, piima ja vett kastme jaoks
oreganot
soola
musta pipart
riivsaia

Valmistamine: 
*NB! Kõik asjad tuleb läbi praadida, aga toit ise valmib lõplikult ahjupotis. Minu retseptis antud kogused on arvestatud minu ahjuvormi kohta, mis on 3,5 liitrit. Ehk siis päris suur kogus. 
Koori ja viiluta kartulid ning prae oliiviõliga. Laota kartulid ühtlase kihina ahjuvormi.
Lõika baklažaanid viiludeks ja raputa üle soolaga ning lao kaussi (see on vajalik selleks, et baklažaanidest kibe vedelik välja tuleks), jäta seisma vähemalt pooleks tunniks.
Prae pannil oliiviõliga hakkliha. Tükelda tomatid ja lisa hakklihale ning hauta pehmeks. Lisa soola, pipart ja oreganot oma maitse järgi ning lisa vein ja hauta veel u 5 minutit. Vala hakkliha kartulitele.
Loputa baklažaaniviilud ja patsuta majapidamispaberiga kuivaks. Prae oliiviõlis kergelt läbi ja laota ühtlase kihina hakklihale. 
Kastme valmistamiseks kuumuta u 1dl oliiviõli ja lisa jahu u 2 kuhjaga supilusikatäit. Lisa vett ja piima (umbes pooleks) pidevalt segades, et kaste tükki ei läheks (tegelikult on kõige lihtsam seda mikserdada, nii kohe kindlasti ei lähe tükki :D). Maitsesta kaste soola ja pipraga. Kui kaste on valmis (tee kaste üsna paks), tõsta see tulelt ja mikserda või sega hulka munad. Vala kaste ühtlase kihina baklažaaniviiludele ja raputa peale riivjuust ning puista juustule veel pisut riivsaia, et saada kuldkollane krõbe koorik.
Pane vorm ahju ja küpseta seni, kuni vorm krõbeda kooriku peale on saanud. 

Nipid ja tähelepanekud:
*Veini osas ei täpsustanud seetõttu, et osad retseptid soovitavad punast, osad valget - ise olen mõlemaga teinud ja leian, et täitsa maitseasi, mida kasutada.
*Kastme tegemise õpetus kukkus küll kohamakalt välja, loodan, et tegelikult oskavad kõik tavalist kastet teha ja sinna hiljem munad juurde segada. 
*KINDLASTI kasuta veisehakkliha, sest see roog on väga rammus ja sea- või seguhakklihaga jääb liiga rasvane.
*Juurde on väga hea võtta viil leiba, kuna vorm on rammus. Aitab väga hästi tasakaalustada seda. Alla on kõige parem loputada punase veiniga ;)

Kommentaare ei ole: