reede, 22. jaanuar 2010

Kaks suvist torti

Põhi:
250 g soovikohaseid küpsiseid 
100-130 g võid

Kate 1:
2 pakki kohupiima
4 dl vahukoort
2 spl suhkrut
želatiini vastavalt juhisele pakil (~ 35-40 g liitri segu kohta)
0,5 l vaarikaid
1 dl mustikaid

Kaunistuseks marju, riivitud šokolaadi vms.

Kate 2:
2 pakki kohupiima 
1l maasikajogurtit
0,5  dl suhkrut
želatiini vastavalt juhisele
0.5 l tükeldatud või purustatud maasikaid

Kaunistuseks maasikaid.


Valmistamine:
Purusta küpsised ja sega (mulju) võiga ühtlaseks massiks. Suru mass koogivormi põhja (soovi korral ka külgedele) ühtlase kihina ja pane põhi katte valmistamise ajaks külmkappi. 
Pane želatiin külma veega paisuma. Hiljem lisa želatiinile kuuma vett ja lahustada. Jahuta vähemalt toatemperatuurini, sest liiga kuumaga muutub kattesegu vedelamaks.

Katte 1 puhul tuleb vahukoor vahustada ja mikserdada, lisada suhkur, kohupiim, marjad ning želatiin.
Katte 2 puhul mikserda kohupiim, jogurt, marjad ja želatiin.

Vala kattesegu põhjale ja tõsta tort külmkappi tarduma. Soovitav on hoida torti külmas u 10 tundi, aga kindlasti mitte alla 4 tunni.

Nipid:
*Kui soovid, et kaunistuseks pandu oles osaliselt katte sees, tuleks see panna tordile enne tarduma panemist.
*Kui ei ole torti võimalik piisavalt kaua jahedas hoida peaks kasutama pisut rohkem želatiini, aga siin on oht seda liiga palju lisada, mistõttu võib kate jääda nagu kummitald.
*Marjadega ei tasu koonerdada, sest just need annavad maitse. 
*Olen teinud põhja ka tumedatest küpsistest ja lisanud pisut rummiessentsi.
*Küpsisepõhja asemel võib teha ka biskviitpõhja, aga seda peaks pisut immutama sobiva mahlaga.
*Kompotti kasutades tuleks marjadel eelnevalt nõrguda lasta.

Kommentaare ei ole: